zaterdag 13 september 2008

Een thuis voor huiszwaluwen


Na een korte avondwandeling door Bellem vond ik al gauw enkele bewoonde zwaluwnesten. Eentje in de Museumstraat en een serieuze kolonie onder de brug over het kanaal. Die kanaalbewoners waren blijkbaar reeds vertrokken of niet thuis , of was ik te vroeg die avond? Maar in het begin van de Museumstraat vond ik nog drukte rondom een nest.
Een tiental jongeren maakten nog eens wild enthousiast hun laatste sierlijke acrobatieën door de lucht.
Nog wat oefenen voor de grote trek naar het zuiden. Toen doken enkelen in het nest. De anderen verdwenen wellicht in een maïsveld of zo.
Misschien als alles voor hen goed verloopt komen zij volgend jaar terug. Dan is dat ene enkele ouderlijke nest niet voldoende en moet er gebouwd worden.
En dat is een probleem.
Wij zullen hen al vast verwelkomen met enkele leegstaande kunstnestjes met het psychologische bordje " te huur".
Een aantrekkelijke meevaller voor vermoeide vogels na die helse lange tocht uit het zuiden en een alternatief voor de vele plaatsen die door onze mensenmaniertjes nu ongeschikt zijn geworden voor hun nestbouw.
Deze nestjes knutselen we samen met de leerlingen van het 5de.
Op de schoolspeelplaats voorzien we al vast een aantal nesten onder het overstekend dak. Zoveel is zeker.
Wij zoeken ook de juiste plaats van alle zwaluwnesten tussen Bellem-brug en de school, want er zijn er vast nog meer.
Wie weet waar ze zitten vertelt het!
We brengen ze in kaart omdat de kunstnesten dan zo geplaatst worden dat deze meer de kans hebben bewoond te geraken gedurende een van de volgende lentes.
Ook zoeken wij naar 'peetvaders' en 'moeders', die zwaluwen willen huisvesten en zo'n kunstnest onder de oversteek van hun dak willen plaatsen.
's Morgens wordt je van hun gekwetter gegarandeerd goed geluimd wakker.
Werk op de plank voor de enthousiaste natuurouder en de supporter van zwaluwen.
In raad en daad, graag hier dus je reacties, je ervaringen, je opmerkingen,zodat we met z'n allen het project beter kunnen volgen en begeleiden.
Het lukt beter en we hebben er allen meer aan.

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Zeer mooi gedaan! Wat worden wij verwend...

Unknown zei

Ivo, prachtig werk !
Alhoewel de huiszwaluw het nog steeds moeilijk heeft in Vlaanderen, is de populatie aan de kanaalbrug van Bellem in een tiental jaar tijd gegroeid van 10 naar ongeveer 50 nesten! Wie een verrekijker neemt zal kunnen zien dat er verschillende dubbele en zelfs driedubbele nesten aan de brug hangen en volgens mij waren ze zo goed als allemaal bezet door een koppeltje zwaluwen. Bellem is blijkbaar nog een gezonde omgeving voor hen!
In Aalterbrug is er iemand die met succes zelf kunstnesten maakt voor huiszwaluwen. Er hangen verschillende kunstnesten boven het kapperssalon vlakbij de kerk van Aalterbrug. Misschien eens bij hem gaan kijken hoe hij ze maakt?
Voor het eventueel ophangen van nesten onder een dakgoot, zou ik contact opnemen met de gemeente Aalter. Gemeentewerkers hebben dit voor Natuurpunt Aalter enkele jaren terug ook gedaan en je kon er een mestplankje voor onder het nest bijkrijgen, zodat de stoep eronder vrij blijft van 'zwaluwenpoep'.

Unknown zei

Ivo,
nog een kleine opmerking: de grote foto op de site onder het thema 'red de huiszwaluw' , tussen het thema nestmateriaal en voedsel is een foto van een nest boerezwaluwen.

Anoniem zei

Gino, bedankt voor deze wenken, er wordt terdege rekening mee gehouden.

Anoniem zei

Ivo, wat een prachtige site...en wat moet jij daar tijd in gestoken hebben !
De kinderen van Bellem (en uiteraard wij ook) treffen het toch maar met zo een natuurouder als jij !!
Groeten,
Carine